tiistai 20. lokakuuta 2015

Browder: Red Notice: kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksiAika uskomaton on tarina tässä Browderin kirjassa ”Red Notice: kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi”. Välillä piti ihan googlata näitä kirjassa esitettyjä väitteitä ja niihin liittyviä henkilöitä. Kertomus näyttää olevan tosi vaikka toivoisi sen olevan humpuukia.

Kirjan tekijä Bill Browder hoksasi Berliinin muurien kaaduttua ja Neuvostoliiton hajottua valtavat idän bisnesmahdollisuudet ja hän halusi tehdä rahaa näillä raunioilla. Hän perusti 90-luvulla Hermitage Capital-sijoitusrahaston Moskovaan ja alkoi tutkia Venäjällä toimivia firmoja. Hän oli taitava ja sijoitusten arvo kohosi miljardeihin.

Browder alkoi myös paljastaa oligarkkien toimia näiden rohmutessa valtionyhtiöitä omiin taskuihinsa. Tämän olisi luullut suojelevan häntä vallanpitäjien (Putin&kumppanit) vihalta, mutta näin ei käynyt. Browder karkotettiin Venäjältä, mutta hänen onnistui siirtämään sieltä yhtiönsä rahat, joka ei tietenkään ollut kovin kiva juttu venäläisten mielestä.

Tästä alkoi tapahtumasarja, joka johti hänen venäläisen asianajajansa Magnitskin kuolemaan venäläisessä vankilassa ja tästä syystä Yhdysvalloissa säädettiin ns. Magnitski-laki. Sen perusteella Yhdysvallat kieltäytyy myöntämästä maahantuloviisumeja venäläisviranomaisille, jotka ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Tämän lain seurauksena sitten Venäjä kielsi amerikkalaisilta venäläisten lasten adoption. Dekkarista tämä kirja kyllä paikoin menee, niin uskomattomia toimia Venäjällä harrastettiin. Ja kaiken takana oli tietysti ihmisten ahneus ja se ihana raha, jota Browder itsekin niin intohimoisesti haali.
  Bill Browderin isoisä oli Amerikan kommunistisen puolueen johtaja ja pyrki kommunistien vaalilistalta presidentiksi vuosina 1936 ja 1940.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti