tiistai 19. huhtikuuta 2016

Murong Xuecun: Unohda minut tänä yönä, Chengdu (Basam Books 2015)



Kiinnostuin tästä kirjasta kannen ja kirjan nimen takia. Niissä oli molemmissa jotain houkuttavaa. Ajattelin kirjan olevan eleginen, kaunis, pohdiskeleva kiinalainen ihmissuhdekuvaus. Unohda minut tänä yönä, Chengdu. Mitä muuta se voisi olla? Ensivaikutelmani ei pitänyt paikkaansa, ei sitten ollenkaan.
 
Onneksi kirjan alussa oli lyhyt suomentajan esipuhe, joka kertoi oleellisen. Kirjailija Murong Xuecun julkaisi tämän kirjan 2000-luvun alussa ensin sosiaalisessa mediassa luku luvulta. Kun kirja julkaistiin paperiversiona, se oli saavuttanut jo huomattavaa tunnettavuutta sosiaalisessa mediassa ja menetys oli taattu. Kirjailija on ammatiltaan lakimies ja on sittemmin kunnostautunut myös sananvapauden puolestapuhujana ja Kiinan kommunistipuolueen arvostelijana. Hän on joutunut kirjoitustensa ja kirjojensa vuoksi myös vallanpitäjien hampaisiin. Hänen sosiaalisen median tilinsä on suljettu useita kertoja ja hänen puheitaan on sensuroitu. Kirjailija kutsuukin itseään proaktiiviseksi eunukiksi. Hän sanoo: ” Kiinalainen kirjoittaminen on kastroitua kirjoittamista.”


Tätä taustaa vasten kirja on hätkähdyttävä. Sen päähenkilö on nuori mies, joka raivaa tietään bisnesmaailmassa keinoja kaihtamatta. Raha on kaiken mittari ja kaikki on ostettavissa tai lahjottavissa. Naiset ovat vain seksin välineitä ja heitäkin ostetaan kuten tavaroita. Arvot kuolivat jo yliopistoaikoina, kun opiskelijat löysivät kapitalismin. Keskiössä on oma hyvinvointi, nautinnot ja raha. Hän on puhdasverinen juppi.


Päähenkilön huoraamista, ryyppäämistä ja jatkuvaa juonittelua on välillä puuduttavaa lukea. Onneksi tälle vastapainona on hänen lapsuudenkotinsa, äiti ja isä. Vanhemmat elävät vaatimatonta, arkaa kunnianhimotonta elämäänsä ainakin näennäisesti tyytyväisinä. Heidän elämässään ei ole luksusta muttei juuri murheitakaan. Takaumina käydään läpi päähenkilön koulu- ja opiskeluaikoja. Tämä juppi ei juuri arvosta vanhempiaan, mutta joutuu heidän apuunsa turvautumaan, kun hänen rakentamansa korttitalo alkaa luhistua.


Huolimatta kirjan kevyestä kerronnasta, se on myös kuvaus kiinalaisen yhteiskunnan laajasta korruptiosta, lahjonnasta ja virkamiesten mädännäisyydestä. Tämän kirjan tarinat voisivat tapahtua missä tahansa maailman suurkaupungissa. Erikoista tässä on se, että kirja kertoo Kiinasta, sen nykyajasta. Ainakaan itse en tiennyt Kiinassa tällaista kirjallisuutta julkaistavan. Tosin tämänkin kirjan seuraavia painoksia on suomentajan mukaan sensuroitu. Kiinalaisinta tässä kirjassa taisi oli tekstin lomaan sijoitetut runonpätkät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti