tiistai 1. joulukuuta 2015

Panu Rajala: Intoilija. Fotografin muistikuvat (WSOY 2015)Täytyy heti alkajaisiksi tunnustaa, etten tiennyt I. K. Inhan elämästä ja työstä juuri muuta kuin että hän oli valokuvaaja. Tästäkin syystä kirja kiinnosti. Toinen syy oli se, että olen lukenut useita Rajalan kirjoittamia tietokirjoja, mutta en yhtään hänen proosaansa.
 
Kirjasta piirtyy esiin taiteilija, uutta etsivä ja kokeileva, sosiaalisesti kyvytön yksinäinen mies. Inha ei mennyt koskaan naimisiin ja hänen onnettomat yrityksensä tällä saralla olivat säälittäviä ja harhaisia. Onnellisimmillaan hän taisi olla retkillään Lapissa ja Karjalassa, sivistymättömien aitojen ihmisten keskellä. Siellä hän koki jotain sellaista onnistumista mitä ei muualla tavoittanut.

Ilmeisesti Inha oli myös syvästi pettynyt siihen, ettei hän taiteellaan saanut osakseen tarpeeksi tunnustusta aikalaisiltaan. Tosin hänellä oli suuret nimet, joihin hän itseään ja arvostustaan vertasi. Sibelius oli hänen luokkatoverinsa. Vaikea oli Inhan Sibeliuksen ja sen aikaisten maineikkaiden kuvataiteilijoiden saavuttamaan maineeseen yltää. Tämä tuntui häntä kuitenkin katkeroittaneen.

Keskivaiheilla kirjaa on pari painoteknisesti onnettoman huonoa Inhan ottamaa kuvaa. Jos niiden tarkoituksena oli herättää mielenkiinto Inhan valokuvia kohtaan, niin minun kohdallani se onnistui. Hankin pari vanhaa kirjaa, joissa kuvat ovat paremmin painettuna ja niitä oli tietysti runsaammin. Kuvien katselu sopi hyvin yhteen tekstin lukemisen lomassa. Tulipa siinä sitten todennettua sekin seikka, että juuri lukemani ja ihailemani teksti olikin Inhan kirjoittamaa, ei Rajalan.

Inhalla oli ymmärtäväisiä veljiä, jotka häntä auttoivat elämän koetellessa. Siitä huolimatta Inhan elämän loppuvaiheet olivat surkeat. Hän erakoitui ja joutui lopulta Kammion sairaskotiin. Sen laitoksen käytävillä kuljeskelivat myös aikoinaan kirjailijat Sillanpää ja Waltari. 

Kirja on hyvä lisä taiteilijaelämäkertojen joukkoon, vaikka tämä on romaanin muotoon kirjoitettu. Eläväksi tuli Inhan elämä ja taide näillä kirjan sivuilla.

Olen tänä syksynä lukenut kaksi Rajalan kirjaa; tämän Inhan ja Sillanpään elämäkerran. Molemmat herrat joutuivat Kammion sairaskotiin. Odotan mielenkiinnolla Rajalan seuraavaa kirjaa, josko senkin päähenkilö joutuu Kammioon? Ei kahta ilman kolmatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti