maanantai 22. toukokuuta 2017

Guzel Jahina: Suleika avaa silmänsä (Into 2016)Moskovalainen Guzel Jahina on sekä kirjailija että teatterintekijä. Hän on syntynyt vuonna 1977. Kirja on voittanut lukuisia palkintoja Venäjällä. Neuvostoliiton aikana kirjaa olisi tuskin edes julkaistu, sen verran rankka on kuvaus pakkosiirrettyjen ihmisten elämästä Siperiassa.

Kirjan päähenkilö, Suleika, on nuori tataarinainen, joka elää pienessä kylässä miehensä pieksämänä ja anopin alistamana. Hänen elämänsä ei ole orjan elämää kummempi, mutta paremmasta hän ei edes osaa haaveilla. Hän on synnyttänyt neljä lasta ja haudannut heidät kaikki.  Työtä on aamusta iltaan. Eletään 1920-lukua ja kylään on perustettu kolhoosi.

Suleikan mies ei suostu liittymään siihen eikä hän suostu myöskään luovuttamaan viljaa eikä ainoaa lehmää eikä hevosta. Hänet ammutaan. Kyläläiset kootaan yhteen ja niin alkaa heidän pitkä matkansa Siperiaan. Stalinin mukaan he olivat kulakkeja, vauraita kyläkapitalisteja, vaikka rikkaus oli kaukana näistä pienviljelijöistä. Valtio tarvitsi kuitenkin viljaa ja se otettiin pakolla, jos muu ei auttanut.

Kirjailija ei korosta julmuuksia. Tyyli on toteavaa. Parin luvun lopussa kerrotaan kahden sivuhenkilön myöhäisimmistä vaiheista. Miksi? Ne poikkeavat täysin muusta kerronnasta eivätkä anna mitään lisäarvoa kirjalle. Ne jäävät täysin irrallisiksi kertomuksen teemoista. Olivatko nämä henkilöt todellisia eikä kirjailija malttanut olla kertomatta heidän loppuelämästään?

Junamatka Siperiaan kestää kuukausia. Se on raadollinen kuvaus byrokratiasta; määräyksiä on noudatettava vaikka ne olisivat kuinka järjettömiä tahansa. Radan varret täyttyvät kuolleista. Joskus niitä ei ehditä edes haudata, joskus juna seisoo paikallaan viikkokausia, koska näin on käsketty. Viimeinen matka tehdään veneellä. Kuudestakymmenestä henkilöstä vain 29 selviää perille. Tämä pieneksi kutistunut joukko jätetään joen rannalle ilman ruokaa tai suojaa. Talvi on tulossa.

Osa heistä selviää seuraavaan kevääseen, pahasti nälkiintyneinä. Silloin saapuu myös apua. He saavat työkaluja ja ruokaa. Siitä alkaa näitten ihmisten elämä uudestaan. Se on työtä ja nälkää, mutta elämää kuitenkin. Kylä kasvaa ja vaurastuu. Sitkeimmät selviytyvät. Kukaan ei kapinoi hirmuvaltaa vastaan, heillä ei ole siihen voimia. Asutuksen väki on kirjavaa; siellä on edustettuna melkein parikymmentä kansallisuutta, professoreista ja taiteilijoista kalastajiin ja talonpoikiin. Vanhat tavat unohtuvat.

Kirja kuvaa historiallisia tapahtumia, mutta se jää kuitenkin kehykseksi muille aiheille. Ihmisen tarve rakastaa ei häviä ankarassakaan elämässä. Yllättävästi myös taide nousee esiin, tulee yhdeksi voimakkaaksi teemaksi kertomuksessa. Nämä pehmeät arvot rinnastettuna elämän kovuuteen antavat kirjalle sävykkyyttä, jota ilman se olisi liian raskasta ja synkkää luettavaa. Tällaisenaan se on kertomakirjallisuutta parhaimmillaan.

Naisen aseman muutos kuvataan osuvasti Suleikan kautta. Hänen elämänsä ei välttämättä huonone Siperiassa. Hän tekee töitä aamusta iltaa kuten ennenkin, mutta enää ei aviomies hakkaa eikä anoppi kiusaa. Hän luopuu huivistaan eikä peitä enää päätään. Hän ajattelee, että jumala on unohtanut heidät taigalle, kääntänyt selkänsä. Vähitellen hän nostaa nöyrän katseensa maasta, jossa on tottunut sen pitämään miesten ja ylempiensä edessä ja näkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti